Rarum Virtatis
Cane CorsoNaslovnicaGalerija slikaKontaktLinkoviDogo Argentino

Cane CorsoPovijest

Po starim zapisima njegov postanak vežemo uz jug Italije (pokrajina Puglia) odakle se zajedno sa Rimskim legijama nastanjuje u cijelome rimskom carstvu. Poznat je pod nazivom Cane Corso Italiano, Cane Corso Mastiff, Cane di Macellaio, Italian Mastiff, Sicilian Branchiero. U doba Rimskog carstva služio je višestruko: legionari su ga vodili sa sobom u borbe, čuvao je patricijske kuće i vile, borio se u gladijatorskim arenama, služio je i kao lovni pas. Padom carstva Cane Corso gubi namjenu borbenog psa, ali mu ostaje namjena čuvanja posjeda, poljoprivrednih imanja, zaštite osoba i lov. 1970 god. postojao je strah od izumiranja pasmine. Cane Corso se sveo na svega nekoliko tipičnih primjeraka usprkos naporima zainteresiranih entuzijasta kao što su g. Bonatti i profesor Ballota. Doduše, 1976. dr. Breber zaokupirao je javnost, izdavši članak o Cane Corsu u ENCI magazinu.
Interesom za pasminu dr. Breber, krenuo je u misiju spašavanja pasmine sa grupom entuzijasta koji su bili s njim u kontaktu od objave članka.
U listopadu 1983. je osnovan Societa Amatori Cane Corso (SACC) koji je, prošao kroz promjene 3 godine kasnije kada je dr. Breber izašao iz SACC-a. Basir je bio osnova za standard
.

Basir

basir1

Basir

Bio je sin od Dauna i Tipsi, koji je također odabrao dr. Breber.Dauno


Tipsi

Kada je dr. Breber napustio klub sve se vrtilo oko pasa Giancarla Malovasia i klub su vodili Stefano Gandolfi, Gianantonio Sereni i Fernando Casolino. Bilo je važno unaprjediti pasminu pod bilo koju cjenu i u klubu je sve postalo centralizirano oko tih ljudi i njihovih pasa. Izgubilo se na demokraciji , držani su sastanci , mjerili su se psi i to je dovelo do službenog stadndarda kojeg je objavio dr.Antonio Morsiani.

nikla


Nikla- tipičan primjerak pasmine po dr. Morsianiu

Bilo je dosta polemika oko točnosti standarda, a posebice zbog zubala.
1992., ENCI je počeo upisivati štenad od roditelja koji su bili ocjenjeni u „Libro Apperto“ . 20. siječnja 1994. podaci iz „Libro Apperto“ su prenešni u službene knjige, ali su psi u to vrijeme imali dosta mana. 22. svibnja 1996. u Areseu su okupljeni najbolji primjerci pasmine, gdje je izabran Ch. Boris kao model za predstavljanje karakteristika pasmine.

Ch. Boris

Nekoliko mjeseci kasnije, tj. u studenom 1996. pasmina je priznata na međunarodnom nivou. 1999. ENCI je otkazao SACC-u i osnovan je Associazione Italiana Cane Corso (AICC) na čelu sa Renzom Carosiom. Danas je SACC opet službeni matični klub.

Osobine


Krasi ga vrlo stabilan karakter. On je pas koji prepoznaje namjere njemu strane osobe te se tako i odnosi prema istoj. Njegova ljubav, privrženost, a osobito odanost prema svim članovima obitelji bez obzira na dob i spol ide do granica posesivnosti. Uvijek je spreman na igru i druženje, pun je energije i samopouzdanja, a po ponašanju je vrlo sličan djetetu. On se podjednako dobro snalazi i u dvorištu i u stanu. U odnosu prema jedinkama istoga spola pokazuje dominaciju, ali isto tako suživot sa drugim životinjama prihvaća kao normalno. Obitelj je njegov čopor koju će štititi pod svaku cijenu bez školovanja i bez „čvrste ruke“. Nikako nije poželjno istrčavati psa do napunjenih 18 mjeseci, a kretanje po stepenicama svesti na najmanju moguću mjeru, zbog mogućeg problema s displazijom kukova, kao i kod većine moloških pasmina.

glavonja i ante

Građa mu je srednja do velika. Robustan je i jak, ali usprkos tome elegantan i izuzetno pokretljiv. Kvadratičnog je oblika i izraženih dugih mišića. Pas je nešto duži nego što je visok.
Glava je velika i tipično molosoidna, a lubanja je široka. Vrat je jak i mišićav, a dugačak koliko i glava. Oči su lagano usađene i usmjerene prema naprijed, a boja je tamno smeđa. Uši su trokutaste i obješene, a često se kupiraju u oblik jednakostraničnih trokuta. Rep je debeo i čvrst u korijenu, a reže se u visini četvrtog kralješka. Dlaka je kratka i gusta sa laganom poddlakom. Boja Cane Corsa može biti: crna, olovno-siva, antracit-siva, svijetlo-siva, svijetlo smeđa, crvena, tamno smeđa, tigrasta. Manje bijele mrlje na prsima, vrhovima prstiju i pored nosa su dozvoljene. Mužjaci imaju težinu od 50 do 55kg, a ženke od 45 do 50kg. Visina mužjaka je od 64 do 68 dok je visina ženki od 60 do 64 cm (+2/-2).

igra
<< Vrati se nazad
dizajn: TRI RUKE dizajn studio         CMS: 3R Web Suite         www.triruke.hr